Știri

← Back

Investigăm de ce pierdem pajiști de la an la an

Am înregistrat 36 de interviuri în cadrul studiului nostru sociologic despre pajiști, în 7 județe din România

None

Micii fermieri din România gestionează pajiști, dintre care unele prezintă valoare naturală deosebită. Statisticile, în schimb, arată că ei cu greu pot face față presiunilor economice și au nevoie de sprijin pentru a păstra această categorie de utilizare și pentru a le menține într-o stare de conservare favorabilă.

În cadrul proiectului nostru, ne-am propus să realizăm o cercetare sociologică (prin interviuri și chestionare) pentru a evalua cauzele care duc la pierderea pajiștilor.

Stând de vorbă cu un fermier la Salonta, Bihor

În luna mai a acestui an am demarat interviurile cu reprezentanți ai următoarelor categorii care utilizează și/sau administrează pajiști: fermieri, apicultori, composesorate, autorități locale, precum și APIA, care gestionează sistemul de subvenții agricole în țara noastră. Ne-am concentrat pe județele Arad, Bihor, Cluj, Covasna, Mureș, Satu Mare și Timiș, iar până acum am înregistrat 36 de interviuri.

Informațiile adunate sunt menite să arate care este situația actuală (sistemul de proprietăți, practicile de folosință, sistemul de subvenții, dificultățile, succesele), precum și să ne ofere o prognoză pentru următorii cinci ani.
Următoarele etape ale studiului sociologic cuprind: analiza datelor de către un sociolog, elaborarea unui chestionar despre cauzele conversiei pajiștilor, aplicarea acestuia unui eșantion de 1.000 de persoane și evaluarea rezultatelor.

***

România este una dintre cele mai bogate țări în pajiști din UE, pășunile și fânețele ocupând 22,9% din suprafața țării noastre. Conform datelor FAOSTAT, între 2007-2019, 46.000 ha de pajiști au dispărut din România. Conservarea pajiștilor este importantă atât pentru biodiversitate, cât și pentru comunitățile care le gestionează și care depind de aceste ecosisteme pentru subzistență.

 

Share this post: