Agrárkörnyezetvédelmi szakpolitika fejlesztése részvételi akciókutatással és civil hozzájárulással

Több gyep, több haszon!

Együtt egy zöld Európáért

A projekt a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület illetve a Szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület által kötött partnerség keretében, a két egyesület közös hozzájárulásával valósul meg. A pályázatot 224 587 euróval támogatja az Active Citizens Fund program, amelyet Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszíroz a 2014–2021-es EGT-támogatások révén.

Jövőképünk

svg divider

Hosszútávú elképzelésünk az, hogy megőrizzük a romániai gyepek természeti és tájképi örökségét.


Pályázatunk célja a természetes és természetközeli gyepek védelme, amelyek nemcsak Románia földrajzi régióinak jellegzetességei, de sok esetben különleges természeti értékeknek is otthont adnak.

Mik a gyepek?

Általános értelemben gyepnek nevezzük azokat az élőhelyeket, ahonnan hiányzik a fás növényzet, és a növénytakaró meghatározó részét fűfélék teszik ki. Ilyen élőhelyek például a legelők és a kaszálók.

A Romániai törvénykezés (34/2013-as Sürgősségi Kormányrendelet) gyepterületnek tekinti az évelő pázsitfűfélék (hosszú életű, kalászos vagy bugás virágzatú és szalmaszárú növények családja) által uralt, háziállatok takarmányozására használt területeket.

a világon
gyeptípusok

Romániában
gyeptípusok

Védett gyepek Romániában
Natura 2000-es területeken

Csoportosítás

Eredetük és használatuk szerint megkülönböztethetők:

Természetes gyepek: kontinensek belső területeire jellemző füves puszták (sztyeppék, szavannák, prérik)
Természetközeli gyepek: kisebb területű természetes gyepek kiterjedésével alakultak ki, évszázados, akár évezredes állattartó gazdálkodás nyomán
Mesterséges gyepek (vetett gyepek): takarmányozási célból telepített gyepek, parkok, focipályák stb.

Hogyan működnek?

bolygónk ökoszisztémáiökoszisztémának nevezzük azokat az élő közösségeket (növények, állatok, baktériumok – élő környezet), amelyek kapcsolatban vannak abiotikus környezetükkel (éghajlat, talaj, víz), és kölcsönhatásuk rendszert alkot közé tartoznak, mert változatos növény- és állatvilágnak adnak otthont, amelyek között összetett kapcsolatok és dinamikus egyensúly alakult ki az évezredek alatt.

Tudj meg többet

Milyen előnyöket kínálnak?

Ökoszisztéma szolgáltatásoknak azokat az élet számára nélkülözhetetlen javakat és szolgáltatásokat nevezzük, amelyeket az egészséges ökoszisztémák ingyen biztosítanak az emberiség számára, az egyszerűtől (élelem, talaj termékenysége, faanyag) az összetettekig (beporzás, széndioxid elnyelése, víz visszatartása). Ezek három csoportra oszthatók, amelyekhez még hozzáadódik az ökológiai állapot jelzése is (ilyen a biodiverzitás).

A gyepek (legelők és kaszálók) helyzete Romániában

%
-át teszik ki az ország területének
ha
gyep tűnt el 2007-2019 között
*Adatok forrása: Eurostat / FAOSTAT