Hírek

← Vissza

Vizsgáljuk, hogy miért vesztünk el évről-évre újabb gyepeket

Szociológiai felmérésünk keretében 36 interjút készítettünk az ország 7 megyéjében.

None

A romániai kisgazdák olyan gyepeken is folytatnak gyepgazdálkodást, amelyek különleges természeti értékkel bírnak. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy nehezen tudnak fennmaradni a jelenlegi gazdasági környezetben, és támogatásra van szükségük ahhoz, hogy megtartsák ezt a területhasználati formát, és ezzel fenntartsák a megfelelő természeti állapotot.

A projektünk keretén belül készülő szociológiai felméréssel (interjúk készítése, illetve kérdőívezések) a gyepek elvesztésének okaira szeretnénk fényt deríteni.

Beszélgetés egy gazdával Nagyszalontán, Bihar megyében

Ez év májusától több, gyepeket használó illetve felügyelő célcsoport képviselőjével készültek interjúk: gazdálkodókkal, méhészekkel, közbirtokosságok képviselőivel, helyi döntéshozókkal, és az APIA képviselőivel hiszen ez az az állami szerv, amely a mezőgazdasági támogatásokat kezeli országos szinten. Arad, Bihar, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár és Temes megyében eddig összesen 36 interjú készült.

Az összegyűlt információkból arra szeretnénk rávilágítani, hogy mi a gyepek jelenlegi helyzete (tulajdonjogi helyzetek, területhasználati szokások, támogatási rendszer működése, nehézségek és sikerek), valamint egy kitekintést is szeretnénk kapni a következő 5 év kilátásaira vonatkozóan.

A szociológiai felmérésnek további állomásai lesznek. Az interjúk során kapott információkat egy szociológus fogja kielemezni, majd az eredmények alapján kérdőíveket állít össze. A kérdőívezés célja az lesz, hogy megtudjuk a gyepek egyéb területhasználati kategóriákba való átminősítésének különböző okait. A kérdőívek kitöltésében 1000 résztvevőre számítunk, ezt fogja követni az eredmények kiértékelése.

***

Románia egyike a gyepekben leggazdagabb Európai Uniós országoknak, területének 22,9%-át legelők és kaszálók  teszik ki. A FAOSTAT adatai szerint 2007-2019 között 46 000 ha gyep tűnt el Romániában. A gyepek megőrzése fontos a biológiai sokféleség fenntartásához és a gyepeken gazdálkodó közösségek megélhetéséhez.

 

Megosztás: