Tipuri de pajiști în lume

În regiunile unde precipitațiile cad neregulat sau perioadele cu precipitații sunt urmate de lungi perioade secetoase, se formează pajiști naturale (semideșerturi, în condiții extreme). Astfel de condiții pot fi întâlnite în interiorul continentelor, departe de mări și oceane, unde nu mai ajung norii care transportă vapori de apă. Acestea au fost denumite pajiști climatici și s-au format în funcție de zonarea naturală a Pământului, pe diferite biomuriUn biom reprezintă totalitatea plantelor, animalelor, inclusiv a organismelor din sol, care prezintă caracteristici comune în ceea ce privește mediul în care trăiesc de pajiști:

  • În zona tropicală (între păduri tropicale și deșerturi): savane în Africa și India, regiunile cerrado și llanos din America de Sud (temporar inundate, dar uscate în sezonul secetos);
  • În zona temperată: prerii în America de Nord, pampas în America de Sud (campos în Brazilia), veld în Africa de Sud și stepă în Eurasia.

 

Este important de știut faptul că pe lângă climă (care are un rol determinant în distribuția pajiștilor), pot contribui și alți factori, precum incendiile naturale, pășunatul turmelor de erbivore mari, inundațiile, dar și utilizarea peisajului de către om. De aceea, suprafața pajiștilor din zilele noastre este mult mai mare decât era înainte de apariția omului.

 

Share this post: